“Vakantiedagen niet in de erfenis”

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat vakantiedagen van overleden werknemers niet hoeven te worden uitbetaald aan nabestaanden. FNV Bondgenoten vindt dat een schandalige reactie.

De kantonrechter in Heerenveen oordeelde dat nabestaanden aanspraak kunnen maken op de vakantiedagen. De werkgeversorganisaties vragen nu om een wettelijk verbod. Zij vrezen dat werkgevers voor hoge kosten komen te staan, wanneer de overleden werknemer een stuwmeer aan verlofuren open had staan. Wettelijke vakantiedagen mogen sowieso niet aan de werknemer worden uitbetaald, zo betogen de werkgevers, dus waarom dan wel aan de nabestaanden.

FNV Bondgenoten zegt dat in een aantal dienstverbanden “stuwmeren” regelmatig worden uitbetaald. Jacqie van Stigt, adviseur arbeidsvoorwaarden van de vakbond: “Stuwmeren aan dagen betekent dat de werknemer dus meer heeft gewerkt dan waar hij of zij voor betaald wordt volgens zijn of haar contract. MKB-Nederland wil dat voordeel dus inpikken bij het overlijden van de werknemer”.

Bron: Intermediair PW augustus 2011

Comments are closed.