Privatisering WGA van tafel

Het kabinet veegt het plan voor volledige privatisering van de verzekering van werkgevers voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van hun personeel (WGA) van tafel.
De demissionaire status van het kabinet en de hoge overgangskosten zijn de voornaamste motivatie van deze beslissing, zo laat minister Donner de tweede kamer weten. Hiermee zet de regering een streek door het in het regeerakkoord geformuleerd plan om de WGA helemaal aan de markt over te laten. Een andere reden is volgens Donner dat er vanuit het oogpunt van preventie geen verschik is in de aanpak van ziekteverzuim en het bevorderen van werkhervatting; de concurrentie zou het UWV en private verzekeraars juist scherp houden.
Dit betekent dat werkgevers voorlopig kunnen blijven kiezen of zij zich verzekeren via de overheid (UWV) of een private verzekeraar (eigen risico drager). Geschat wordt dan ongeveer 20 procent van de werkgevers op dit moment eigen risico drager is. Relevant hierbij is dat het UWV de WGA premie in 2010 fors heeft verhoogd.

Bron: Intermediair april PW

Comments are closed.