Kamer houdt ontslagbeperking tegen

Het moeizaam tot stand gekomen akkoord over de aftopping van ontslagvergoedingen kan de prullenbak in. Het parlement heeft het wetsvoorstel van minister Donner afgewezen.
Werknemers die € 75.000,- of meer verdienen, krijgen als ontslagvergoeding hoogstens één jaar salaris mee. Met dat wetsvoorstel kwam minister Donner (Sociale Zaken) naar de Tweede Kamer. Maar die wees het resoluut af. Daarmee staat het compromis in de ontslagdiscussie dat in oktober 2008 tussen de sociale partners werd gesloten, weer op losse schroeven. Werkgevers waren voor aftopping omdat de ontslagkosten dan worden beperkt, en de bonden waren voor omdat de lagere en middeninkomens worden ontzien.
Volgens de Kamer leidt dit echter tot onrechtvaardige verschillen tussen mensen die niet boven en net onder die inkomensgrens vallen. In het wetsvoorstel blijft voor iedereen die minder verdient dan € 75.000,- de kantonrechtersformule gelden en kan de ontslagvergoeding dus wel oplopen tot meerdere jaarsalarissen. Ook Donners eigen partij steunde hem niet. CDA-kamerlid Eddy van Hijum pleit ervoor “scholing door werkgevers” te laten meewegen. Wordt vervolgd. (AL).

Bron: Intermediair PW februari 2010

Comments are closed.